Bokashi: kaupunkilaisen komposti keittiökaapissa

220px-bokashi_bin_-_inside

Tarveaineet: Hanallinen ämpäri, joka mahtuu hyvin keittiökaappiin. Käyttäjäaineena fermentoitu vehnälese-biomassa, ohjeeseen tästä.

Tuntuu olevan kovin yksinkertaista – naapurimaassa jo suosittua. Lisää blogissa.

Bokashi-menetelmässä ruuantähteet yhdessä biomassan kanssa muuttuvat ilmattomassa tilassa, pienessä astiassa, valmiiksi mullankaltaiseksi aineeksi ja ravintoteeksi, jota lasketaan hanasta vaikkapa laimennettuna huonekasveille.

Meille on opetettu, että aina haisee, kun raotetaan anaerobista tilaa/kantta. Bokashi tuoksuu. Kukahan tekisi minulle tuota biomassaa, että pääsisin kokeilemaan? Salaa perheenjäseniltä tietenkin.

Paljon on puhuttu lähiruuasta. Nyt voitaisiin alkaa puhua lähijätteestä, jota ei kuljeteta minnekään. Voitaisiin syödä vain lounasruokalassa, jossa ruuantähteet kaadetaan suoraan bokashi-säiliöihin.

Advertisements
This entry was posted in bokashi, kompostointi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s