Mesimarjaa terassille

Image

Mesimarja, Rubus arcticus, on mainio luonnonkasvi terassille amppeliin.

Marjovaa kasvustoa saa, jos sekaan ostaa muutaman yksilön taimitarhalta. Maku voittaa jopa mansikan maun.

Syksyllä on edessä sitten miellyttävä vapautustyö: tavalliseen juurikasvimaahan mansikkamuovia, jonka reikiin amppelikasvusto palasina. Näin meillä on seuraavina kesinä automaattisesti mesimarjaa myös herkuteltavaksi. Tiedetilalla kasvusto vapautetaan sorapenkkiin.

Luontoportin linkki kertoo myös risteymistä: “Mesimarja muodostaa usein laajoja yhden yksilön kasvustoja. Nämä marjovat heikosti, sillä kukan oma siitepöly ei kelpaa hedelmöitykseen – sen sijaan lähisukuisen lillukan (R. saxatilis) siitepöly kelpaa. Risteytymänä syntyvä mesilillukka (R. x castoreus) on Lapissa jopa kantalajejaan yleisempi. Mesimarjaan verrattuna risteymä on kookkaampi ja kaikin puolin tukevampi, kukatkin ovat suuremmat. Risteymä kukkii oikein näyttävästi ruusunpunaisin kukin suonlaidoissa ja kosteissa metsissä, mutta marjoja siihen ei muodostu.”

This entry was posted in amppelikukat, hiekkaviljely, hyötykasvi, kakun koriste, luonnonherkku, luonnonkukat, luonnonkukkien päivä, luonnonmarjat, luonto, luonto ja puutarha, maanpeittokasvi, marjat, sorapenkki, terassi, viljelyä hiekassa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s