Kompostointi talvella, sisällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuukauden keittiöjätteet menossa pakkaseen odottamaan kevättä.

Tiedetilalla kompostoidaan talvella sisällä bokashi-menetelmällä, siis ilmatiiviisti fermentoimalla. Käytän jätesäkkiä, jonka pohjalle laitan vähän sanomalehteä. Jätesäkki reiälliseen astiaan, minulla ruukku, ja alle vati.

Keittiöjätteet kippaan tähän säkkiin muutaman päivän välein. Jätteen joukkoon laitan bokashiEM-rouhetta 2rkl/5litraa. Kierrän jätesäkin suun tiiviisti kiinni samalla painaen muovin päältä kaikki jätteet tiiviiksi paketiksi, jossa ei olisi yhtään ilmaa välissä. Kun säkki on ruukun reunoja myöten, pidän sitä vielä suljettuna sisällä 2 viikkoa, jonka jälkeen vien koko paketin pakkaseen odottamaan kevättä. Jos säkkiin kurkkaa tässä vaiheessa, pinnalla näkyy valkoista sienirihmastoa. Kuvan säkki painaa noin 20 kg.

Bokashi-menetelmästä löytyy kaikki tarvittava tieto ja enemmänkin ruotsalaisella sivulla.

DSC_3797

Minulla oli pieniä apulaisia silppuamassa munan kuoria ja -kennoja bokashi-säkkiin maaliskuussa. Säkin sisällön mieto kirpeän makea tuoksu ei karkottanut näitä nuoria leidejä, jotka muuten ovat hyvin tarkkoja nenäänsä tulevista hajuista. Kun säkin suu on tiiviisti kiinni, ympäristöön ei pääse yhtään aromia, joten kompostin paikan voin vapaasti valita Tiedetilalla, tänä talvena se oli info-tiskin vieressä.

Advertisement
This entry was posted in bokashi, kevään huumaa, kompostointi, luonto ja puutarha, puutarha. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s