
Kuukauden keittiöjätteet menossa pakkaseen odottamaan kevättä.
Tiedetilalla kompostoidaan talvella sisällä bokashi-menetelmällä, siis ilmatiiviisti fermentoimalla. Käytän jätesäkkiä, jonka pohjalle laitan vähän sanomalehteä. Jätesäkki reiälliseen astiaan, minulla ruukku, ja alle vati.
Keittiöjätteet kippaan tähän säkkiin muutaman päivän välein. Jätteen joukkoon laitan bokashiEM-rouhetta 2rkl/5litraa. Kierrän jätesäkin suun tiiviisti kiinni samalla painaen muovin päältä kaikki jätteet tiiviiksi paketiksi, jossa ei olisi yhtään ilmaa välissä. Kun säkki on ruukun reunoja myöten, pidän sitä vielä suljettuna sisällä 2 viikkoa, jonka jälkeen vien koko paketin pakkaseen odottamaan kevättä. Jos säkkiin kurkkaa tässä vaiheessa, pinnalla näkyy valkoista sienirihmastoa. Kuvan säkki painaa noin 20 kg.
Bokashi-menetelmästä löytyy kaikki tarvittava tieto ja enemmänkin ruotsalaisella sivulla.
Minulla oli pieniä apulaisia silppuamassa munan kuoria ja -kennoja bokashi-säkkiin maaliskuussa. Säkin sisällön mieto kirpeän makea tuoksu ei karkottanut näitä nuoria leidejä, jotka muuten ovat hyvin tarkkoja nenäänsä tulevista hajuista. Kun säkin suu on tiiviisti kiinni, ympäristöön ei pääse yhtään aromia, joten kompostin paikan voin vapaasti valita Tiedetilalla, tänä talvena se oli info-tiskin vieressä.